Sık Sorulan Sorular

ELEKTRONİK ATIKLARIN GERİ DÖNÜŞÜMÜ NASIL YAPILIR?

Elektronik atıkta geri dönüşüm oranı % 100 olmalıdır. Plastik malzeme ve manyetik ile anti manyetik bütün metaller öncelikle ayrıştırılmalı, alüminyumdan bile ayrılmış bakır esaslı metallerin içindeki Bakır öncelikle elektrolitik saf bakır olarak elde edilmeli ikinci aşamada ise Bakır içinde veya üstünde bulunan Altın, Gümüş, Paladyum teker teker geri kazanılmalıdır.

Bu operasyonun sonucunda degerlendirilmeyen hiç bir metal kalmamalı ve operasyon sırasında çevre kirliliği de yaratılmamalıdır. Ülkemizde özellikle Altına odaklı geri dönüşüm firmaları; asitli işlem sırasında Bakırı göz ardı ederek geri kazanamamakta ve Bakırla beraber Paladyumun büyük bir kısmını heba etmektedirler.

Bizim projelendirdiğimiz sistemlerde; bütün girdiler (Plastik, kıymetli metaller ve yarı kıymetli metaller) tamamen ve %100 geri kazanılmaktadır. Sistemden atık olarak sadece solunabilir dumansız hava ve neredeyse içilebilir nitelikte su çıktığı için geri dönüş oranına rahatlıkla %100 diyoruz.

ELEKTRONİK ATIK DÖNÜŞÜMÜNDE EN BÜYÜK SORUN NEDİR?

Türkiye’de geri dönüşüm firmaları, genellikle, elektronik atıkları parçalayıp sınıflandırarak yurt dışında geri dönüşümü gerçekten yapan firmalara satmaktadırlar. Burada bütün katma değer yurt dışındaki firmalara gitmektedir.

5,10 adedi geçmeyen az sayıdaki gerçek geri dönüşüm firmaları ise sadece altına odaklı çalıştıklarından altınca zengin parçalara yönelmekte ve bakır içindeki altını almak için nitrik asitle bakırı çözerek altını geri kazanmaktadırlar.

Bu operasyon sonrasında asitte çözünmüş bakır kanalizasyona deşarj edilmekte ve Nitrik asitte çözünen paladyum da bakırla beraber kanala verilmektedir.

Kilosu 35.000 dolara kadar çıkan paladyumun ve gene kilosu 26 liraya satılabilecek bakırın heba olmasının yanında çok zehirli bir bileşik olan bakır nitratın arıtılmadan atılması da çevreye zarar üzerine zarar katmaktadır.

Burada kalay kurşun gibi metallerin dönüşümü hiç düşünülmemek de ve kayıp üzerine kayıp yaşanmaktadır.

Altınca zayıf olan elektronik kartlarda, dışarıdaki firmaların bunları almamaları sebebiyle ihracatı yapılamamakta ve çöp olarak atılmaktadır.

Elektronik kartların getirisi , içindeki metal miktarına göre 1 tonda 6.000 liradan 500.000 liraya kadar farklılıklar gösterebilir.

ELEKTRONİK ATIKTA METALLERİ KENDİMİZ KAZANABİLİR MİYİZ?

EVET KAZANABİLİRİZ. Elektronik atıklarda; özellikle elektronik atığın en verimli yeri olan kartların geri dönüşümünde prosesin sonucunda bütün metaller geri alınabilir. Geriye sadece neredeyse içilebilecek şartlarda, içinde hiçbir metal içermeyen tuzlu su ve arıtılmış baca gazında ise sadece solunabilecek hava kalacaktır. Bu proses kapsamında hiçbir metal ziyan olmayacağı gibi ayrıca, 999 saflıkta BAKIR, 999.9 saflıkta ALTIN, 999 saflıkta GÜMÜŞ, 999 saflıkta paladyum – platin ve kurşun kalay gibi diğer metaller geri kazanılmış olacaktır. Bu prosesi yapacak sistemi kurmak zannedildiği kadar pahalı olmadığı gibi fizibilitede geri dönüş zamanı da çok kısadır. Ayrıca bu sistemle sadece kıymetli metalce zengin içerikli kartlar değil içinde bir şey yok denecek kadar az metal içeren kartların da efektif bir şekilde ve karlı çalışılması mümkündür.

ELEKTRONİK ATIK GERİ DÖNÜŞÜMÜ HURDACILIK MIDIR?

Piyasada şu anda ki bir çok geri dönüşüm firması çeşitli yollarla topladıkları hurda elektronik atıkları parçalıyor, bu parçalanmış materyali sınıflandırarak ayırıyor, çok zengin olan kısmı elverişsiz şartlarda bir kısmını ziyan ederek geri kazanmaya çalışıyor ve asıl para kazanılacak bölümünü hazır lop halde yurtdışında ki rafinasyon firmalarına gönderiyorlar. Bu şekilde çalışan geri dönüşüm firmaları (ellerindeki bütün resmi belgelere rağmen) geri dönüşümcü değil hurdacıdırlar.

Asıl katma değer; elektronik atıkları toplamakla değil bu toplanan malzemeyi rafine ederek elde edilen metalleri gerçek borsa değerleri üzerinden satarak kazanılmaktadır.

KENDİ ALTININI KENDİN ÇIKARABİLİR MİSİN?

Elektronik kart atıkları ne kadar zayıf olursa olsun mutlaka çok az da olsa altın, gümüş ve paladyum içerir. Tonunda 3 – 4 gram altın içeren kartlar öğütülüp, bakır ayrılınca yaklaşık 150 kg bakır ve bakırın içinde kiloda 3 – 10 gram altın verirler. Bu atıklardan 999 saflıkta bakır, 999.9 saflıkta altın, gümüş paladyum ve platin kolayca elde edilebilir. Bu sistemle sadece kıymetli metalce zengin içerikli kartlar değil içinde bir şey yok denecek kadar az metal içeren kartların da efektif bir şekilde ve karlı çalışılması mümkündür.

ELEKTRONİK ATIKTA BAKIR VE PALADYUMU %100 GERİ KAZANMAK MÜMKÜN MÜ?

Hali hazırda birçok dönüşüm firması altını geri kazanmak için bakırı nitrik asitle çözerek altına ulaşmaya çalışmaktadırlar. Bu işlem sırasında gümüş ve paladyumda çözeltiye geçmekte, gümüş nispeten kolay bir şekilde çözeltiden ayrılmasına rağmen paladyumun büyük bir kısmı çözeltide bakırla beaber atılmaktadır. Bizim önerdiğimiz sistemde öncelikle bakırın tamamı 999 saflıkta geri kazanılmakta ve çözeltide hiçbir şekilde altın gümüş paladyum ve platin bulunmamaktadır. Üstelik kullanılan çözelti aylarca birçok defa, kanala deşarj edilmeden kullanılmaktadır. Bu işlem ile asit ve su sarfiyatı neredeyse yok seviyesine inmektedir. Bakır alındıktan sonra geri kalan çok küçük bir kalıntıdan altın, gümüş ve paladyumun %100 tamamı hiçbir fire vermeden üstelik saf metaller olarak ayrı ayrı geri kazanılmaktadır.